Co musimy wiedzieć na temat młóta?

Alexas_Fotos / Pixabay

Większość osób nigdy nie słyszała nic na temat młóta. Jednak nie jest to wcale dziwne, gdyż nie wszyscy muszą interesować się piwem i jego procesem produkcji. Młóto możemy określić jako produkt uboczny wytwarzania piwa. Wiele zależy od tego, z jakich zbóż ono się składa. Wtedy wartości odżywcze mogą się różnić. Jednak warto odnotować, że zawiera ono spore ilości błonnika oraz białka. Jest to jak najbardziej dobra wiadomość. Warto także mieć świadomość tego, że ten produkt jest całkowicie wypłukany z wszelkich cukrów. To są główne powody tego, że coraz więcej osób decyduje się na wybór oraz następnie zakup młóta, które jest niezbędną paszą dla zwierząt. Jednak używa się go także jako kompost, gdyż rośliny po tym niezwykle szybko rosną.

Piwowarzy często korzystają z młóta przy wypiekaniu chleb. Jest to jak najbardziej sensowne.

W jaki sposób wykorzystuje się je?

W przypadku młóta wilgotnego, składa się ono z aż 75 procent wody. Jest to dobre środowisko na rozwój jakichkolwiek grzybów bądź też bakterii. Warto także wiedzieć, że po kilku godzina robi się ono kwaśnie. Niestety nie wpływ to pozytywnie na walory smakowe. Wtedy konieczne jest możliwie jak najszybsze zabezpieczenie młóta. Najlepiej zrobić to tego samego dnia, kiedy je otrzymaliśmy. Jednak musimy także pozwolić mu ostygnąć. Powinniśmy mieć wobec tego świadomość, że młóto, które jest wilgotne, idealnie nadaje się jako dodatek do masy na naleśniki, ciasta lub placki. Wiele zależy od naszych preferencji. Można je również zmielić na papkę w specjalnym robocie kuchennym. Jednak najlepszym wyjściem jest prawidłowe zamrożenie młóta. Mrożonych ziaren nie możemy niestety wysuszyć lub tez zmielić na drobną mąkę. Suszenie młóta jest zajęciem bardzo czasochłonnym. Wiele zależy od tego, jaką metodę suszenie wybierzemy i jak duże ilości młóta do tego wykorzystamy.

Co warto wiedzieć o suszeniu młóta?

Przede wszystkim są dwie metody. Możemy wsadzić spore ilości młóta do piekarnika podgrzewanego temperaturą do 90 stopni. Należy wyłożyć blachę odpowiednim papierem do pieczenia i następnie na nim rozłożyć warstwę młóta o maksymalnej grubości pół centymetra. Nie wolno wtedy jednak ugniatać młóta, gdyż ziarna wtedy mogą wysuszyć się nierówno. Blachę z młótem musimy wstawić do piekarnika na aż kilka godzin. Takie są zalecenia i musimy się do nich zastosować. Jest jeszcze druga możliwość. Można użyć suszarki do owoców i grzybów. Z tej opcji korzysta wiele osób, gdyż nie powinna przyprawić nikomu żadnych problemów. Sposób ten jest na pewno szybszy oraz pozwala ususzyć większe ilości młóta za jednym razem. Jednak musimy pamiętać, że ziarna muszą się przemieszczać od czasu do czasu. Nie wolno nam o tym aspekcie pod żadnym pozorem zapominać, gdyż chcemy prawidłowo ususzyć nasze młóto.

Teraz już wiemy wiele na temat młóta, jak je ususzyć oraz w jakich sytuacjach sprawdza się ono najlepiej. Możemy zatem je kupić i zacząć działać. Nie powinno to być problemem dla nikogo, gdyż wyżej wspomnieliśmy, na czym polega i jak prawidłowo je suszyć.