Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, dlatego to właśnie one powinny znaleźć się w codziennym menu każdego człowieka dbającego o swoje zdrowie. Niedawno amerykańscy badacze uznali, że najzdrowszym warzywem na świecie jest rukiew wodna. Okazuje się jednak, że najzdrowsze warzywa należą do rodziny – kapustowatych – mają one wiele dodatkowych właściwości m. in. leczniczych. Dlatego właśnie tak istotne jest włączenie do codziennej diety dużej porcji zielonych warzyw. Najlepiej jednak zjadać je na surowo np. w formie sałatki.
Jednym z najzdrowszych warzyw jest brokuł – zawiera on wiele składników mineralnych oraz sulforan, który nadaje im właściwości antynowotworowe.
Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka i anemią.
Kolejnym równie zdrowym warzywem jest kapusta, która zawiera minerały, witaminy, aminokwasy i tłuszcze. Ma właściwości oczyszczające i pomocne w długotrwałym leczeniu artretyzmu
Burak powinny stosować głównie kobiety w ciąży, ponieważ jest on bogaty w kwas foliowy. Dodatkowo warto pić świeży so z buraka i marchewki, który wzmacnia naturalną odporność organizmu.